Poul Kragelund
OTTE MUNTRE FOREDRAG (Foredragspris 3.600,- kr.)
 
 
I. STORM P. Klovn i livets cirkus
 
Danmarks store humorist Robert Storm Petersen er kendt af de fleste for sine vagabondtegninger og "Fluer". Men Storm var også maler, forfatter, film- og kabaretskuespiller. Hans store passion var cirkusverdenen med al dens gøgl, klovneri, poesi og farver. Vi skal stifte bekendtskab med væsentlige sider af Storms fascinerende univers. Foredraget taler både til lattermusklerne og eftertanken.  
 
Litt. Poul Kragelund: "Storm P.. Klovn i livets cirkus". Hovedland, 2022. 
B. Bau og P. Kragelund: "Storm P. satire og humor". Dansklærerforeningen, 1999.
  
 
 

II. DAN TURÈLL - en moderne klassiker

Den farverige, flabede poet endte som hele Danmarks Onkel Danny. Hans let genkendelige stemme ramte præcis tidens toner, farver og rytmer. Og hans forrygende krimier, svingende digte og folkelige fortællinger gjorde ham uhyre populær.  Vi skal høre om hans liv og levned og glæde os over eksempler på hans muntre, letløbende, sprudlende tekster. 

Litt.: Benny Bau og Poul Kragelund: ""PoeSe - en bog om livspoesi". Dansklærerforeningens Forlag. 

Poul Kragelund: "Så vidt jeg husker - Nørrebro og Vangede i 50'erne". Mølledammens Forlag.

 

III. BENNY ANDERSEN -  humorist med kant             

Digteren og komponisten Benny Andersen er kendt som en varm, underfundig humorist - dog med kant! Hans fornemmelse for ord og ordspil var enestående. Om nogen kunne han lokke sproget op af sofaen og få det til at arbejde på nye måder. Vi skal høre om hans liv og levned og glæde os over eksempler på hans store alsidighed som kunstner.

Litt. Benny Bau og Poul Kragelund: "PoeSe - en bog om livspoesi". Dansklærerforeningens Forlag.  

 

IV. HALFDAN  RASMUSSEN - humorist og sprogjonglør                                                             

Halfdans digtning havde to spor, der blev holdt sammen af hans levende fantasi og stærke fællesskabsfølelse. Ordene var hans livlige, kulørte hoppebolde - rimene det vitale bindemiddel. Vi skal høre om hans liv og levned og glæde os over hans unikke tekster - især de sjove og humørfyldte.  

Litt. Benny Bau og Poul Kragelund: "PoeSe - en bog om livspoesi". Dansklærerforeningens Forlag. 

 

V. STREJFTOG GENNEM DANSK HUMOR OG SATIRE 

Hverdage uden morskab er som biler uden affjedring! Heldigvis har en perlerække af humorister og satirikere sørget for, at det tit er sjovt at være dansker: Holberg, Wessel, H. C. Andersen, Storm P., Sylvester, Borge, Piet Hein, Ditlevsen, Søeborg, Turèll, Halfdan R., Benny A. etc. Sammen skal vi opleve tekster og billeder, der kalder på både eftertanken, smilet og latteren.  

Latter siges at være små bobler, der kommer nedefra, inden de vokser sig store og brister. Lad os se, om det passer!

 

VI.  LIVSPOESI  - en kilde til livsmod                     

Foredraget belyser poesien bredt som LIVSPOESI. Først hører vi om helt personlige oplevelser, knyttet til cirkusverdenen og storbyens outsiderkvarterer. Derefter fokuseres der på folkelige billedkunstnere som Heerup og Sylvester og forfattere som H. C. Andersen, Lean Nielsen, Poeten, Onkel Danny og Halfdan Rasmussen. Deres liv og levned bringes i spil.  .

  Litt. Benny Bau og Poul Kragelund: ”PoeSe” – en bog om livspoesi. Forlaget Dansklærerforeningen, 2002. Dansklærerforeningens Forlag.

 

VII. HUMOREN I H. C. ANDERSENS EVENTYR            

Humoren er saltet i H. C. Andersens eventyr og årsagen til, at eventyrene stadig virker ufordærvede - på én gang lette og dybe. Vi skal høre om Andersens liv og levned og se eksempler på, hvordan han gjorde sine eventyr livagtige, muntre – ja, udødelige. Andersen formåede – på det lystigste - at udstille forfængeligheden og selvhøjtideligheden. Det er mageløst!

 
VIII. Tove Ditlevsen - gadens åbenhjertige poet 
 
Gaden glemmer aldrig sin Tove! Hun var en kunstart i sig selv: poetisk, rapkæftet, humoristisk, fuld af sødme og råhed. Med stor flid skabte hun sine stærkt personlige tekster i mange forskellige genrer. Vitaminerne i hendes kunst er levet liv - og hun spiller rent ud! Om nogen opnåede hun folkelig popularitet - senest også i udlandet, hvor hendes stjerne er støt stigende! Vi skal høre om hendes liv og levned og lytte til uddrag af hendes sprælske, unikke tekster. .  
 
 
 
 
Poul Kragelund | Krummediget 4 A, 3050 Humlebæk  | Tlf.: 29 93 09 77 | lypokra@email.dk