Poul Kragelund
TI MUNTRE FOREDRAG
(Foredragspris: 2.800 kr.).
 
 

I.   STORM P. – folkekær satiriker og humorist.                                                                             

"Bøf" eller "frikadelle"! svarede unge Storm P., når der blev spurgt til hans fremtidsplaner. Slagter blev han aldrig - bedre gik det på de skrå brædder. Men det var især som tegner, maler og digter han blev folkeeje. Hans finurlige "Fluer", klovner, slagfærdige vagabonder og elskelige ”Grog-historier” gik rent ind hos de fleste.  

Vi skal høre om hans liv og levned og glæde os over eksempler på hans store alsidighed som kunstner. 

Litt.: Benny Bau og Poul Kragelund: ”Storm P.- satire og humor” (i samarbejde med Storm P.-Museet). Dansklærerforeningens Forlag.

 

II. DAN TURÈLL - en moderne klassiker   

Den farverige poet endte som hele Danmarks Onkel Danny. Hans genkendelige stemme ramte præcis tidens toner, farver og rytmer. Og hans forrygende krimier, svingende digte og folkelige fortællinger gjorde ham stadig mere populær.

Vi skal høre om hans liv og levned og glæde os over eksempler på hans letløbende, sprudlende tekster.

Litt.: Benny Bau og Poul Kragelund: ""PoeSe - en bog om livspoesi". Dansklærerforeningens Forlag.

Poul Kragelund: "Så vidt jeg husker - Nørrebro og Vangede i 50'erne". Mølledammens Forlag.

 

III.  BENNY ANDERSEN -  humorist med kant

Digteren og komponisten Benny Andersen er kendt som en varm, underfundig humorist - dog med kant! Hans fornemmelse for ord og ordspil er enestående. Om nogen kan han lokke sproget op af sofaen og få det til at arbejde på nye måder.

Vi skal høre om hans liv og levned og glæde os over eksempler på hans store alsidighed som kunstner.

Litt.: Benny Bau og Poul Kragelund: "PoeSe - en bog om livspoesi". Dansklærerforeningens Forlag.

 

IV. HALFDAN  RASMUSSEN - humorist og sprogjonglør

Halfdans digtning havde to spor, der blev holdt sammen af hans levende fantasi og stærke fællesskabsfølelse.  Ordene var hans livlige, kulørte hoppebolde - rimene det vitale bindemiddel.

Vi skal høre om Halfdans liv og levned og glæde os over eksempler på både hans dybe og humørfyldte tekster.

Litt. Benny Bau og Poul Kragelund: "PoeSe - en bog om livspoesi". Dansklærerforeningens Forlag.

 

V. ET STREJFTOG GENNEM DANSK HUMOR OG SATIRE 

Hverdage uden morskab er som biler uden affjedring! Heldigvis har en perlerække af danske humorister og satirikere sørget for, at det tit er sjovt at være dansker. Sammen skal vi opleve en række tekster og billeder, der kalder på omtanken, smilet og latteren. 

Latter siges at være små bobler, der kommer nedefra, inden de vokser sig store og brister. Lad os se, om det passer!

 

VI. BOHEMERNES KØBENHAVN - fra Minefeltet til Vesterbro 

I foredraget møder vi en række kunstnere fra Minefeltet og Vesterbro, fx Schade, Sigfred Pedersen, Sv. Å. Taucher, Tom Kristensen, Lean Nielsen, Dan Turèll, F. P. Jac og John Mogensen.  

Vi hører om boheme-miljøet - og glæder os over den sitrende, berusende kunst, bohemerne skabte. .    

Litt.: Poul Kragelund: "Så vidt jeg husker - Nørrebro og Vangede i 50'erne". Mølledammens Forlag. 

 

VII.  LIVSPOESI  - en kilde til livsmod                     

Foredraget belyser poesien bredt som LIVSPOESI.

Vi skal høre om en række poetiske, personlige oplevelser, knyttet til cirkusverdenen og storbyens outsiderkvarterer. Derefter sættes der fokus på den folkelige kunst, som vi møder den hos billedkunstnere som Henry Heerup og Leif Sylvester og forfattere som Halfdan Rasmussen og Benny Andersen. Deres liv og levned belyses.

  Litt. Benny Bau og Poul Kragelund: ”PoeSe” – en bog om livspoesi. Forlaget Dansklærerforeningen, 2002. Dansklærerforeningens Forlag.

 

VIII. HUMOREN I H. C. ANDERSENS EVENTYR            

Humoren er saltet i H. C. Andersens eventyr. Og humoren er årsagen til, at eventyrene stadig virker ufordærvede - på én gang lette og dybe. Vi skal høre om Andersens liv og levned og se eksempler på, hvordan han gjorde eventyrene livagtige, muntre – ja, udødelige. Andersen formåede – på det lystigste - at udstille forfængeligheden og selvhøjtideligheden. Det er mageløst!

 
IX. Tove Ditlevsen og Lean Nielsen - gadens åbenhjertige poeter  Forfatterne Tove Ditlevsen og Lean Nielsen voksede op på stenbroen. Begge levede de på kanten af normalsamfundet -  løb på hinanden af og til, også i medierne. Vitaminerne i deres kunst er "levet liv", og de spillede rent ud. Meget er sagt og skrevet om de to poeter - kedelige var de ikke! Vi skal høre om deres liv og levned - og møde eksempler på deres fascinerende kunst.  
 
X. Livsmod og mælkebøtter.  
Et kalejdoskopisk tilbageblik på mine mange år i folkeskolen - først som elev i Vangede, siden som lærer på skoler i Thy, Albertslund, Rønne og Humlebæk. I foredraget belyses desuden min tid som postbud i Nord-Vest og som pædagog i Pisserenden. Også min dialog med Tvindskolerne bringes i spil - det samme gør min nuværende tilværelse som forfatter, guide og foredragsholder.  Foredraget rummer tilbageblik, synspunkter og anekdoter - vinklet humoristisk.         
 
Litt.: Poul Kragelund: "Livsmod og mælkebøtter". Lærererindringer.  Forlaget Saxo 2018.
Poul Kragelund: "Så vidt jeg husker - Nørrebro og Vangede i 90'erne", Mølledammens Forlag, 2007.         
Poul Kragelund | Krummediget 4 A, 3050 Humlebæk  | Tlf.: 29 93 09 77 | lypokra@email.dk