Poul Kragelund

 Fem guidede vandringer


1. LYSTVANDRING I STORM P.'s FODSPOR

Storm P. boede og arbejdede i mange år på Frederiksberg. Dagligt gik han sine ture i "Sokkelund Herred". Vi følger i hans fodspor fra boligen på Asgårdsvej og videre til Frederiksberg Alle, Kirkegården, Runddelen, Haveselskabets Have etc. Undervejs hører vi eksempler på hans godt timede indfald og muntre historier. Også hans finurlige samspil med Ebbe Rode og andre fornøjelige kunstnere bringes i spil.
Vandringen starter ved Betty Nansen Teatret, Frederiksberg Alle 57 og slutter ved museet "Storm" på Frederiksberg Runddel.


2. BYVANDRING I DAN TURÈLLS FODSPOR
Fra Hovedbanegården går turen i Onkel Dannys fodspor ud i "Distriktet" - videre ad Halmtorvet til Vesterbros Torv og over bygrænsen til Frederiksberg. Undervejs opsøger vi de steder, D.T. så malende har beskrevet. Hører om hans liv og levned og får smagsprøver på hans letløbende tekster. Og helt i digterens ånd nyder vi undervejs (for egen regning) en genstand på et af poetens stamværtshuse.
Vandringen starter Reventlowsgade 7 ud for Hovedbanegårdens bagindgang og slutter ved Alhambravej 1, hvor D.T. boede de sidste 15 år af sit liv (med stamværtshuset "Frederik den Sjette" som nabo).

3. VESTERBROVANDRING.
På vandringen omtales de steder, personer og begivenheder, der har betydet mest for bydelen. Vi starter i Istedgade, fortsætter til Halmtorvet med Kødbyen, Onkel Dannys Plads, cafeer og fixerum. Nyder evt. en genstand på Freddys Bar, inden vandringen fortsætter mod "Reden", "Skomagerstiftelsen", mondæne Skydebanegade, fascinerende Westend og Tove Ditlevsens baggård i Hedebygade.
Vandringe starter under uret midt i Banegårdshallen og slutter i Hedebygade.


4. ASSISTENS KIRKEGÅRD-VANDRING
Den berømte kirkegård fungerer både som museum, gravplads og park. Kirkegårdens historie opridses, og vi hører om en række kendisser, der er stedt til hvile på stedet, fx Benny Andersen, Vita Andersen, Master Fatman, Tomas Koppel, Natasja Saad, Dan Turèll, Heerup, Kierkegaard, Scherfig etc. Og vi hører historierne om, hvorfor H.C. Andersens gravsten knækkede, mens Schades smuldrede. "Gadens Folk", en legendarisk rocker og skindøde Gjertrud Bodenhoff får også et par ord med på vejen.
Turen starter og slutter ved Kapelvej 2 med mindre andet aftales.

5. VESTRE KIRKEGÅRD-VANDRING
Kirkegårdens historie omtales, og vi hører om en række personligheder, der er stedt til hvile på denne landets største kirkegård: Zahrtmann, Kai Nielsen, Knud Rasmussen, Ritt Bjerregaard, Anker Jørgensen, Krag og Stauning. Alle ligger de begravet ved det legendariske "Røde Hav". Andet steds på kirkegården besøger vi gravene for Tove Ditlevsen og Robert Jacobsen - foruden gravene for et stort antal muslimer, Frelsens Hærs officerer og - ikke mindst - massegravene for 10.000 tyske soldater og civile. Vi hører om baggrunden for det enestående "Stjernevejsprojekt" og besøger et forholdsvis nyt, arkitekttegnet mausolæum med en utrolig forhistorie.
Turen starter uden for kiosken ved Sjælør S-togstation. 


Poul Kragelund | Krummediget 4 A, 3050 Humlebæk  | Tlf.: 29 93 09 77 | lypokra@email.dk